Start nu een mini winter kruidentuintje!

En haal elke dag een frisse neus, een portie zen en een flinke pluk vitamines en mineralen! Twee adressen waar ze nog een mooi aanbod aan vaste planten voor nu hebben zijn:

ADRESSEN:

De Eetbare Bostuin: Stekene, bezoek na een telefoontje of pik de opendeurdag mee volgende zondag 13 oktober van 10 tot 17 u.

De Verwildering, Vinderhoute

WINTER PLANTENTIPS

De salade ‘opleukers’ zet je apart of samen in de halfschaduw.

Bloedzuring: Door de rode kleur van het blad ziet het er erg bijzonder uit in salades! Je kan het jaar rond blaadjes knippen.

Kleine pimpernel: smaakt pittig, een beetje nootachtig en komkommerachtig. Is redelijk winterhard maar ook wintergroen. Oogst enkele blaadjes als smaakmaker of garnering.

Oerprei: smaakt naar prei, maar dan verfijnder, qua smaak een soort kruising tussen prei en lenteui met een vleugje knoflook. Het bovengrondse deel oogst je tijdens de winter. In de zomer, wanneer het blad is afgestorven, gooi je de pot leeg, verzamel je de knolletjes om te eten en plant een deel van de knolletjes weer terug in verse potgrond.

 

ROZE PAARDENBLOEM

De ‘specials’:

Lepelblad: Vermits de plant wintergroen is, is lepelblad een fantastische wintergroente. Je kan de hele winter lang de blaadjes oogsten en toevoegen aan salade. De smaak van lepelblad is scherp, wasabi achtig. Geef lepelblad een plekje in de zon.

Hemelsleutel: Zowel medicinaal als culinair is de wilde vorm de interessantste. De bladeren kunnen zowel rauw als gekookt gegeten worden. Voeg ze toe aan salades en soepen, verwerk als spinazie. Zorg voor compostrijke grond.

Hersthoornweegbree: verwerk de jonge blaadjes in salades. Ook de zaadjes kun je weken en gebruiken als bindmiddel in zadencrackers.

Roze paardenbloem: eet de jonge blaadjes, verwerk de bloemen in het voorjaar tot siroop voor limonades.

De klassiekers: apart of samen in 1 grotere pot want ze houden allemaal van zon en van niet te veel water. Zorg dat de pot een gat heeft onderaan en leg op de bodem kiezels of potscherven.

Blauwe rozemarijn, citroentijm, salie en marjolein. Een fantastische combo voor in je stoofpotjes, groenteschotels en sauzen.

De bossige groeiers zet je samen of apart in potten, ze durven nogal woekeren. Heerlijk in kruidenthee, kruidenboter, soepen, ….

Citroenmelisse, dragon en alle soorten munt.


Meer leren over beter voor jezelf zorgen op een natuurlijke manier? Schrijf je in voor een selfcare workshop!


Vorige
Vorige

A different take on hummus

Volgende
Volgende

5 x Calendula